Babičina jabolčna čežana

Kot otrok sem oboževala jabolčno čežano. Še danes se v živo spominjam, kako sem sedela v babičini kuhinji, pred sabo pa sem imela stekleno skodelico s čežano, v ozadju pa je igrala slovenska glasba, ki jo je moj dedek tako rad poslušal. To je bila obvezna malica po kosilu. In to tudi zdrava (čeprav se kot majhna punčka tega nisem zavedala). Tudi mami mi jo je pogosto kuhala. Danes pa sem za vas pripravila recept za jabolčno čežano, ki je brez dodanega sladkorja in je krasna za »na žlico«. Poimenovala sem jo Babičina jabolčna čežana zaradi vseh spominov, ki me povezujejo z jabolčno čežano in babičino kuhinjo. Recept je sila enostaven, prav tako tudi priprava. Okus pa neverjeten! Mene kar ponese nazaj v babičino kuhinjo.
_______________________________________________________________________________

Za čežano potrebujete:

8 srednje velikih jabolk
Polovico limone
Vodo  
Cimet (dodajte ga po okusu – vendar pozor: nikar ne pretiravajte, saj je cimet močna začimba. Jaz sem ga dala slabo čajno žličko)
3x klinčki in ščepec janeža

Pa se lotimo priprave:

1). Jabolka olupite in narežite na krhlje. Dajte jih v lonec in postavite na štedilnik.
2). Dodajte ravno toliko vode, da se jabolka ob kuhanju ne sprimejo na dno posode (v mojem primeru je bilo to 0,375 l vode).
3). Dodajte tudi sok polovice limone, cimet, klinčke in janež.
4). Ko voda zavre, kuhajte še 6 – 7 minut na zmernem ognju.
5). Ko so jabolka kuhana (preverite tako, da en krhelj poskusite – če je mehak, potem so jabolka kuhana), jih s paličnim mešalnikom zmiksajte, da dobite »kašasto« strukturo. Če se vam zdi, da je pregosta, lahko dodate še malo vode. Jaz osebno obožujem gosto čežano. Če pa se vam zdi preredka, pa lahko dodate še malo jabolk.
6). Lahko jo uporabite svežo, ali pa jo v hladilniku hranite nekaj dni.

vir slike: pinterest

Za shrambo

Jabolčno kašo lahko hranimo v steklenih kozarcih v shrambi.

Postopek: Še vročo čežano prelijemo v čiste steklene kozarce za vlaganje, ter dobro zapremo. V kozarčku ne sme biti zraka (v nasprotnem primeru povečamo možnost za kontaminacijo z mikroorganizmi in poslabšanje senzoričnih lastnosti jabolčne kaše – arome, okusa in vonja). Najboljše, da nekaj čežane steče čez kozarec, ko le – tega zapiramo. Zaprte kozarce z jabolčno čežano postavimo za pol ure v pečico na 80 – 90 stopinj celzija na obojestranski sistem. Vendar pozor: pečice predhodno NE SEGREVAJTE, saj vam lahko kozarci počijo, če jih boste dali v vročo pečico. Po 30 minutah pečico ugasnemo, kozarce pa pustimo še v vroči pečici, da se počasi ohladijo.

Uporaba

Babičina jabolčna čežana pa ni le krasnega okusa, ampak je tudi vsestransko uporabna. Uporabimo jo lahko za naravno sladkanje sladic. Odlično se obnese tudi kot nadomestek sladkorja v raznih biskvitih in muffin-ih, vendar moramo pri tem paziti da, zmanjšati količino ostale tekočine ki jo zahteva določen recept in podaljšati čas pečenja, če je to potrebno. Uporabna je tudi kot nadomestek jajc, saj lepo poveže vse komponente peciva. Če imamo bolj gosto čežano, je lahko tudi odličen nadomestek kremaste strukture masla. Seveda pa je krasna tudi kot prigrizek. Sama si jo najrajše privoščim kar na »žlico« direkt iz kozarca. Zraven pa si skuham še domač čaj iz mete in limonske trave, ki ga je naredila moja sestrična.

Za konec pa še recimo še kakšno o tem, katera jabolka uporabimo

Vse je odvisno od tega ali želimo bolj sladko ali bolj kislo čežano. Bolj kot imamo sladko sorto jabolk, bolj bo sladka čežana in obratno. Med kisle sorte jabolk spadajo na primer: Idared, Melrose, Carjevič, Rdeči boskop, Lonjon, topaz. Med sladka pa Fuji, Zlati delišes, Jonagold, Gala,…

Upam, da vam bo recept za Babičino jabolčno čežano všeč.
Imate tudi vi kakšno jed, ki vam obudi spomine iz otroštva? Če da, katero? Kdo vam jo je pripravljal? Zanima pa me tudi, kako vi pripravljale jabolčno čežano. Jo morda uporabljate v peki? Zelo rada bi slišala vaše zgodbe, mnenja in vaše recepte.


With love, vaša Medenka 

Komentarji