Babičina jabolčna čežana
Kot otrok sem oboževala jabolčno čežano. Še danes se v živo
spominjam, kako sem sedela v babičini kuhinji, pred sabo pa sem imela stekleno
skodelico s čežano, v ozadju pa je igrala slovenska glasba, ki jo je moj dedek tako rad
poslušal. To je bila obvezna malica po kosilu. In to tudi zdrava (čeprav se kot
majhna punčka tega nisem zavedala). Tudi mami mi jo je pogosto kuhala. Danes pa
sem za vas pripravila recept za jabolčno čežano, ki je brez dodanega sladkorja
in je krasna za »na žlico«. Poimenovala sem jo Babičina jabolčna čežana zaradi
vseh spominov, ki me povezujejo z jabolčno čežano in babičino kuhinjo. Recept
je sila enostaven, prav tako tudi priprava. Okus pa neverjeten! Mene kar ponese
nazaj v babičino kuhinjo.
_______________________________________________________________________________
Za čežano potrebujete:
8 srednje velikih jabolk
Polovico limone
Vodo
Cimet (dodajte ga po okusu – vendar pozor: nikar ne
pretiravajte, saj je cimet močna začimba. Jaz sem ga dala slabo čajno žličko)
3x klinčki in ščepec janeža
Pa se lotimo priprave:
1). Jabolka olupite in narežite na krhlje. Dajte jih v lonec
in postavite na štedilnik.
2). Dodajte ravno toliko vode, da se jabolka ob kuhanju ne
sprimejo na dno posode (v mojem primeru je bilo to 0,375 l vode).
3). Dodajte tudi sok polovice limone, cimet, klinčke in
janež.
4). Ko voda zavre, kuhajte še 6 – 7 minut na zmernem ognju.
5). Ko so jabolka kuhana (preverite tako, da en krhelj
poskusite – če je mehak, potem so jabolka kuhana), jih s paličnim mešalnikom
zmiksajte, da dobite »kašasto« strukturo. Če se vam zdi, da je pregosta, lahko
dodate še malo vode. Jaz osebno obožujem gosto čežano. Če pa se vam zdi
preredka, pa lahko dodate še malo jabolk.
6). Lahko jo uporabite svežo, ali pa jo v hladilniku hranite
nekaj dni.
![]() |
vir slike: pinterest |
Za shrambo
Jabolčno kašo lahko hranimo v steklenih kozarcih v shrambi.
Postopek: Še vročo čežano prelijemo v čiste steklene kozarce
za vlaganje, ter dobro zapremo. V kozarčku ne sme biti zraka (v nasprotnem
primeru povečamo možnost za kontaminacijo z mikroorganizmi in poslabšanje
senzoričnih lastnosti jabolčne kaše – arome, okusa in vonja). Najboljše, da
nekaj čežane steče čez kozarec, ko le – tega zapiramo. Zaprte kozarce z
jabolčno čežano postavimo za pol ure v pečico na 80 – 90 stopinj celzija na
obojestranski sistem. Vendar pozor: pečice predhodno NE SEGREVAJTE, saj vam
lahko kozarci počijo, če jih boste dali v vročo pečico. Po 30 minutah pečico
ugasnemo, kozarce pa pustimo še v vroči pečici, da se počasi ohladijo.
Uporaba
Babičina jabolčna čežana pa ni le krasnega okusa, ampak je
tudi vsestransko uporabna. Uporabimo jo lahko za naravno sladkanje sladic.
Odlično se obnese tudi kot nadomestek sladkorja v raznih biskvitih in muffin-ih,
vendar moramo pri tem paziti da, zmanjšati količino ostale tekočine ki jo
zahteva določen recept in podaljšati čas pečenja, če je to potrebno. Uporabna
je tudi kot nadomestek jajc, saj lepo poveže vse komponente peciva. Če imamo
bolj gosto čežano, je lahko tudi odličen nadomestek kremaste strukture masla.
Seveda pa je krasna tudi kot prigrizek. Sama si jo najrajše privoščim kar na
»žlico« direkt iz kozarca. Zraven pa si skuham še domač čaj iz mete in limonske
trave, ki ga je naredila moja sestrična.
Za konec pa še recimo še kakšno o tem, katera jabolka
uporabimo
Vse je odvisno od tega ali želimo bolj sladko ali bolj kislo
čežano. Bolj kot imamo sladko sorto jabolk, bolj bo sladka čežana in obratno.
Med kisle sorte jabolk spadajo na primer: Idared, Melrose, Carjevič, Rdeči
boskop, Lonjon, topaz. Med sladka pa Fuji, Zlati delišes, Jonagold, Gala,…
Upam, da vam bo recept za Babičino jabolčno čežano všeč.
Imate tudi vi kakšno jed, ki vam obudi spomine iz otroštva? Če da, katero? Kdo vam jo je pripravljal? Zanima pa me tudi, kako vi pripravljale jabolčno čežano. Jo morda uporabljate v peki? Zelo rada bi slišala vaše zgodbe, mnenja in
vaše recepte.
With love, vaša Medenka
Komentarji
Objavite komentar