Pitina klasika
Jabolčna pita (aka Pitina klasika, kot sem jo poimenovala jaz) je ena takšna klasična sladica, ki je vedno
aktualna, dobra in enostavna za izdelavo. Pri nas doma prisegamo na klasiko (zato sem ji nadela ime "Pitina klasika)–
torej jabolčno pito, obožujemo pa tudi vse ostale »variante«. Sama priprava
pite ni zahtevna, zato se jo lahko loti čisto vsak – tisti, ki so že izkušeni
peki sladic, kot tudi tisti, ki se s peko šele spoznavajo. Današnji recept je
nekoliko modernizirana varianta tiste klasične pite, katere osnovni recept sem »podedovala«
od svoje mami (in ona od moje babice). Pri izdelavi pite uporabljam
(največkrat) nekoliko bolj zdrave sestavine, ampak ker je recept res
fleksibilen, lahko delate tudi z navadnimi, oziroma s tistim, kar imate pri
roki.
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
Za izdelavo jabolčne pite potrebujete:
Krhko testo
200 g jogurtovega masla (seveda lahko uporabite tudi
navadnega – če boste delali z navadnim maslo, predlagam da uporabite 100 g
navadnega masla in 100 g margarine.)
300 g pirine moke (ali navadne)
100 g kokosovega sladkorja (enako odličen za izdelavo je
tudi navaden – za boljšo aromo predlagam, da uporabite tudi 1 paketek
vanilijevega sladkorja)
Noževo konico pecilnega praška
1ČŽ ruma (za boljšo aromo)
1 ČŽ vanilijeve esence (po želji)
1 jajce
Limonino lupinico ½ limone
Jabolčni nadev
5 – 6 jabolk (odvisno od tega, kako velika so. Osebno imam
rajši »debelo« plast jabolk, zato dam vedno vsaj 6 jabolk (včasih tudi več)).
Sladkor (po okusu – jaz ga dam približno 3 – 4 JŽ)
Limonin sok ½ limone
Mleti cimet (po okusu – vendar pozor: nikar ne pretiravajte,
saj je cimet zelo močna začimba)
Po želji lahko dodate tudi 1 ČŽ ruma
Pa se lotimo izdelave jabolčne pite:
Krhko testo
1). Jajce penasto zmešajte in mu dodajte zmehčano maslo (jaz
ga pustim za nekaj ur na sobni temperaturi, lahko pa uporabite tudi
mikrovalovno pečico, ali pa ga zmehčate na pari). Vse skupaj dobro zmešajte, da
dobite tako penasto teksturo.
2). Dodajte sladkor in 1 ČŽ ruma. Če ste se odločili za to, dodajte še 1 ČŽ vanilijeve esence. Spet dobro zmešajte vse
sestavite.
3). Dodajte naribano lupino ½ limone. Če nimate domačih ali
bio limon, predlagam, da pred samo peko dobro umijete limono, da se iz limonine
lupine odstranijo vse morebitne strupene snovi. Jaz naredim tako, da v manjšo
posodo nalijem vrelo vodo (do polovice) in dodam hladno vodo. Nato v vodi
raztopim dve jušni žlici sode bikarbone in potopim limono v vodo. Limono pustim
v vodni kopeli približno 10 minut.
4). Na koncu sledi še moka z dodano noževo konico pecilnega
praška. Moko presejte in jo dodajte zmesi. Vmešajte jo z najmanjšo hitrostjo na
mešalniku.
5). Ko so vse sestavine zmešane, oblikujte iz testa kepo,
pokrijte posodo s kuhinjsko krpo in jo postavite v hladilnik za vsaj 1 uro.
Medtem ko je testo za pito v hladilniku, lahko pripravite
nadev
1). Olupite jabolka in jih naribajte. Jaz jih naribam na
zelo tanke rezine, lahko pa jih naribate tudi tako kot sir.
2). Naribanim jabolkom dodajte sok ½ limone, cimet, sladkor
in rum (po želji). Vse skupaj dobro premešajte in postavite na hladno.
Za to količino sestavin je primeren tortni model ali manjši
pekač. Sama uporabljam kar standardni pekač za pite, ki ima valovit rob. Pekač
namažite z maslom in posujte z moko/mletimi lešniki/mletimi mandeljni, da se
testo ne sprime s pekačem. Poleg tega ima boljši okus. Ker je zelo mehko,
predlagam, da ga ne valjate, pač pa ga po dnu pekača porazdelite z rokami in ob
robovih na 4 -5 mm debelo. Sama naredim to tako, da testo narahlo pritisnem ob
pekač. Nekaj testa (približno 1/5) prihranite. Na položeno testo enakomerno
porazdelite jabolčni nadev, vendar pazite, da ga ne daste čisto do roba. Nato po jabolkih
zdrobite še preostalo testo (lahko ga tudi naribate ali pa naredite mrežo.
Vendar pa je ribanje veliko hitrejše in bolj enostavno. Izgleda pa enako
fenomenalno).
Pito pecite na predhodno ogreti pečici, na obojestranskem
sistemu, na 190 stopinj celzija. Pecite cca. 35 – 40 min.
Za konec pa še nekaj opomb:
1). Za nadev lahko uporabite tudi katerokoli drugo sadje:
borovnice, maline, jagode, marelice, gozdne sadeže… Božanska je tudi pita, kjer
za nadev uporabite mešanico jabolk in jagodičevja. (Pri tem uporabite 4 jabolka
in 1 ½ skodelice izbranega jagodičevja).
2). K še nekoliko
mlačni jabolčni piti lahko postrežete še kepico vanilijevega sladoleda.
3). Pita lahko postrežete hladno ali še nekoliko mlačno –
nikakor pa ne vroče.
Upam, da vam bo recept za modernizirano babičino jabolčno
pito všeč. Mešanica cimeta, limone, jabolk in maslenega testa naredijo med peko
božanske vonjave, ki napolnijo kuhinjo in poskrbijo za res domač in prijeten
občutek v stanovanju/hiši. Obožujem čas, ko se pita peče – ravno zaradi teh
vonjav. Poleg tega pa celotna aroma poskrbi, da se nam še bolj cedijo sline in še bolj
nestrpno čakamo, da bo pita pečena.
Naj vem tekne!



Komentarji
Objavite komentar