Pitina klasika


Jabolčna pita (aka Pitina klasika, kot sem jo poimenovala jaz) je ena takšna klasična sladica, ki je vedno aktualna, dobra in enostavna za izdelavo. Pri nas doma prisegamo na klasiko (zato sem ji nadela ime "Pitina klasika)– torej jabolčno pito, obožujemo pa tudi vse ostale »variante«. Sama priprava pite ni zahtevna, zato se jo lahko loti čisto vsak – tisti, ki so že izkušeni peki sladic, kot tudi tisti, ki se s peko šele spoznavajo. Današnji recept je nekoliko modernizirana varianta tiste klasične pite, katere osnovni recept sem »podedovala« od svoje mami (in ona od moje babice). Pri izdelavi pite uporabljam (največkrat) nekoliko bolj zdrave sestavine, ampak ker je recept res fleksibilen, lahko delate tudi z navadnimi, oziroma s tistim, kar imate pri roki.

_________________________________________________________________________________

Za izdelavo jabolčne pite potrebujete:

Krhko testo
200 g jogurtovega masla (seveda lahko uporabite tudi navadnega – če boste delali z navadnim maslo, predlagam da uporabite 100 g navadnega masla in 100 g margarine.)
300 g pirine moke (ali navadne)
100 g kokosovega sladkorja (enako odličen za izdelavo je tudi navaden – za boljšo aromo predlagam, da uporabite tudi 1 paketek vanilijevega sladkorja)
Noževo konico pecilnega praška
1ČŽ ruma (za boljšo aromo)
1 ČŽ vanilijeve esence (po želji)
1 jajce  
Limonino lupinico ½ limone

Jabolčni nadev
5 – 6 jabolk (odvisno od tega, kako velika so. Osebno imam rajši »debelo« plast jabolk, zato dam vedno vsaj 6 jabolk (včasih tudi več)).
Sladkor (po okusu – jaz ga dam približno 3 – 4 JŽ)
Limonin sok ½ limone
Mleti cimet (po okusu – vendar pozor: nikar ne pretiravajte, saj je cimet zelo močna začimba)
Po želji lahko dodate tudi 1 ČŽ ruma

Pa se lotimo izdelave jabolčne pite: 

Krhko testo
1). Jajce penasto zmešajte in mu dodajte zmehčano maslo (jaz ga pustim za nekaj ur na sobni temperaturi, lahko pa uporabite tudi mikrovalovno pečico, ali pa ga zmehčate na pari). Vse skupaj dobro zmešajte, da dobite tako penasto teksturo.
2). Dodajte sladkor in 1 ČŽ ruma. Če ste se odločili za to, dodajte še 1 ČŽ vanilijeve esence. Spet dobro zmešajte vse sestavite.
3). Dodajte naribano lupino ½ limone. Če nimate domačih ali bio limon, predlagam, da pred samo peko dobro umijete limono, da se iz limonine lupine odstranijo vse morebitne strupene snovi. Jaz naredim tako, da v manjšo posodo nalijem vrelo vodo (do polovice) in dodam hladno vodo. Nato v vodi raztopim dve jušni žlici sode bikarbone in potopim limono v vodo. Limono pustim v vodni kopeli približno 10 minut.
4). Na koncu sledi še moka z dodano noževo konico pecilnega praška. Moko presejte in jo dodajte zmesi. Vmešajte jo z najmanjšo hitrostjo na mešalniku.
5). Ko so vse sestavine zmešane, oblikujte iz testa kepo, pokrijte posodo s kuhinjsko krpo in jo postavite v hladilnik za vsaj 1 uro.

Medtem ko je testo za pito v hladilniku, lahko pripravite nadev
1). Olupite jabolka in jih naribajte. Jaz jih naribam na zelo tanke rezine, lahko pa jih naribate tudi tako kot sir.
2). Naribanim jabolkom dodajte sok ½ limone, cimet, sladkor in rum (po želji). Vse skupaj dobro premešajte in postavite na hladno.

Za to količino sestavin je primeren tortni model ali manjši pekač. Sama uporabljam kar standardni pekač za pite, ki ima valovit rob. Pekač namažite z maslom in posujte z moko/mletimi lešniki/mletimi mandeljni, da se testo ne sprime s pekačem. Poleg tega ima boljši okus. Ker je zelo mehko, predlagam, da ga ne valjate, pač pa ga po dnu pekača porazdelite z rokami in ob robovih na 4 -5 mm debelo. Sama naredim to tako, da testo narahlo pritisnem ob pekač. Nekaj testa (približno 1/5) prihranite. Na položeno testo enakomerno porazdelite jabolčni nadev, vendar pazite, da ga ne daste čisto do roba. Nato po jabolkih zdrobite še preostalo testo (lahko ga tudi naribate ali pa naredite mrežo. Vendar pa je ribanje veliko hitrejše in bolj enostavno. Izgleda pa enako fenomenalno).
Pito pecite na predhodno ogreti pečici, na obojestranskem sistemu, na 190 stopinj celzija. Pecite cca. 35 – 40 min.



Za konec pa še nekaj opomb:

1). Za nadev lahko uporabite tudi katerokoli drugo sadje: borovnice, maline, jagode, marelice, gozdne sadeže… Božanska je tudi pita, kjer za nadev uporabite mešanico jabolk in jagodičevja. (Pri tem uporabite 4 jabolka in 1 ½ skodelice izbranega jagodičevja).
2). K  še nekoliko mlačni jabolčni piti lahko postrežete še kepico vanilijevega sladoleda.
3). Pita lahko postrežete hladno ali še nekoliko mlačno – nikakor pa ne vroče.

Upam, da vam bo recept za modernizirano babičino jabolčno pito všeč. Mešanica cimeta, limone, jabolk in maslenega testa naredijo med peko božanske vonjave, ki napolnijo kuhinjo in poskrbijo za res domač in prijeten občutek v stanovanju/hiši. Obožujem čas, ko se pita peče – ravno zaradi teh vonjav. Poleg tega pa celotna aroma poskrbi, da se nam še bolj cedijo sline in še bolj nestrpno čakamo, da bo pita pečena.

Naj vem tekne!



Komentarji