Ajdova poslastica s hruško in brusnicami
Če bi se morala opisati le z nekaj besedami, bi brez dvoma
izbrala: »ogromna ljubiteljica raznih kaš«. Vsak, ki me osebno pozna, lahko
sto procentno potrdi moje besede. A o moji veliki ljubezni do kašič kdaj drugič.
Pred kratkim sem nekoliko eksperimentirala z različnimi kombinacijami in bila
nadvse navdušena nad rezultati – obljubim, da bom vse recepte delila z vami!
Danes pa je tukaj recept za »Ajdovo poslastico s hruško in brusnicami«.
Preden vam izdam recept, samo še na kratko o posameznih sestavinah.
jdova kaša je narejena iz ajde, ki spada pod psevdožita
- pomeni, da botanično ne spada pod
trave (tako kot žita - npr. pšenica, rž, oves, pira, ječmen...), pač pa spada pod družino
drevesovk. Zadnje čase je uporaba ajdove kaše ponovno v porastu, kar lahko
pripisujemo tudi njenim številnim pozitivnim učinkom na zdravje. Bogata je z
magnezijem, počasi sprošča sladkor v kri (dalj časa imamo občutek sitosti).
Bogata je tudi z vitamini in minerali. Poskrbi tudi za nižji krvni pritisk. Ker
ne vsebuje glutena (mešanica proteinov gliadina in glutenina), ki je naravno
prisoten v številnih žitih - npr.
pšenici, ječmenu, piri, rži,... je nadvse primerna tudi za razne brezglutenske
diete. Tudi njena uporaba je zelo
raznolika - lahko jo uporabljamo kot
prilogo ali kot samostojno jed. Ajdovo moko pa lahko uporabimo pri pripravi
palačink, kruha, testenin, žgancev,…
Hruška je znana kot sladko sadje, saj vsebuje okoli 12%
sladkorjev, odvisno od sorte. Zreli plodovi vsebujejo trikrat več fruktoze kot
glukoze. Vsebuje dokaj veliko prehranske vlaknine, ki pospešijo prebavo. So hitro
prebavljive in čistijo črevesje. So tudi dober diuretik in pomagajo pri
razstrupljanju telesa.
Brusnice rastejo na kislih tleh v hladnejših podnebjih
severne poloble. Uporabljamo jih v kulinariki (za razne omake, sokove in
marmelade). Preprečujejo tudi vnetje sečil, ki jih povzroča bakterija E. Coli,
z raznimi študijami pa so dokazali, da aktivne snovi v brusnicah preprečujejo, da
bi se omejene bakterije oprijele sten sečil. Ker, med drugim, vsebujejo veliko
polifenolov in antioksidantov so dober
vir krepitve imunske odpornosti. Omejene snovi namreč preprečujejo
infekcijska obolenja in lajšajo njihove simptome. A
_________________________________________________________________________________
Za »Ajdovo poslastico s hruško in brusnicami« potrebujete:
½ skodelice ajdove kaše
1 hruška (srednje velika)
1,5 skodelice tekočine (sama se uporabila vodo, lahko pa
uporabite tudi katerekoli rastlinski napitek ali živalsko mleko)
Pest suhih brusnic
½ ČŽ vanilijeve esence
Cimet – dodajte ga po okusu
Agavin sirup – tudi to dodajte po okusu. (če pri roki nimate
agavinega sirupa, lahko uporabite kokosov, rjavi ali beli sladkor ali kako
drugo sladilo – npr. med).
Priprava:
Sama priprava ni komplicirala in vam ne bo vzela več kot 15
minut.
1). Brusnice predhodno namočite v vodi – naj se namakajo
minimalno 30 min.
2). Medtem zavrite vodo, dodajte ščepec soli. Ko voda zavre,
dodajte ajdovo kašo, ki ste jo predhodno temeljito oprali pod tekočo, vročo
vodo. Kaša je oprana takrat, ko iz cedila priteče bistra voda.
3). Ajdovo kašo kuhajte nekje 10 minut – dobiti morate tako
kašasto strukturo.
4). ¾ hruške olupite in pretlačite (predlagam, da uporabite že
nekoliko prezrelo hruško, saj jo boste lažje pretlačili). Ostalo ¼ olupljene
hruške uporabite za okrasitev, oziroma t.i. »topping« vaše kaše.
5). Ko je kaša kuhana, jo odstavite iz ognja in dodajte ½ ČŽ
vanilijeve esence. Pred tem odlijte odvečno vodo. Po nekaj minutah (da se kaša nekoliko ohladi) dodajte
brusnice in pretlačeno hruško in cimet (ki ga dodate po okusu). Vse skupaj
premešajte.
6). Dajte v izbrano posodo, posujte z izbranim sladilom in
ostalo ¼ hruške.
Tako – hiter, hranljiv in zelo okusen zajtrk je pripravljen!
Upam, da vam bo recept všeč – vonjave, ki nastanejo ob kuhanju, so res prijetne
in poskrbijo, da se vam bodo še bolj cedile sline.
Za konec bi pa dodala še nekaj opomb:
1). Če boste uporabili nekoliko prezrele hruške, bo kaša zelo
sladka tudi brez dodanega sladila. Sama sem uporabila nekoliko prezrelo hruško in ko sem
kašo poskusila, sem ugotovila da sploh ne rabim sladila. Res pa je, da ne maram
zelo sladkim kaš. Ravnajte po svojem okusu.
2). Zraven se krasno podajo (kot »topping) tudi razni sesekljani
oreščki – mandlji, orehi, makadamija, indijski/brazilski oreški,…
3). Kaša je primerna za vse obroke, ne samo za zajtrk – sama so
jo velikokrat privoščim tudi za kosilo.
Zraven si postrezite še skodelico najljubšega čaja ali kave
in preprosto uživajte.
Vaša Medenka



Komentarji
Objavite komentar