Ajdova poslastica s hruško in brusnicami


Če bi se morala opisati le z nekaj besedami, bi brez dvoma izbrala: »ogromna ljubiteljica raznih kaš«. Vsak, ki me osebno pozna, lahko sto procentno potrdi moje besede. A o moji veliki ljubezni do kašič kdaj drugič. Pred kratkim sem nekoliko eksperimentirala z različnimi kombinacijami in bila nadvse navdušena nad rezultati – obljubim, da bom vse recepte delila z vami! Danes pa je tukaj recept za »Ajdovo poslastico s hruško in brusnicami«.
Preden vam izdam recept, samo še na kratko o posameznih sestavinah. 

jdova kaša je narejena iz ajde, ki spada pod psevdožita -  pomeni, da botanično ne spada pod trave (tako kot žita - npr. pšenica, rž, oves, pira, ječmen...), pač pa  spada pod družino drevesovk. Zadnje čase je uporaba ajdove kaše ponovno v porastu, kar lahko pripisujemo tudi njenim številnim pozitivnim učinkom na zdravje. Bogata je z magnezijem, počasi sprošča sladkor v kri (dalj časa imamo občutek sitosti). Bogata je tudi z vitamini in minerali. Poskrbi tudi za nižji krvni pritisk. Ker ne vsebuje glutena (mešanica proteinov gliadina in glutenina), ki je naravno prisoten v številnih žitih -  npr. pšenici, ječmenu, piri, rži,... je nadvse primerna tudi za razne brezglutenske diete.  Tudi njena uporaba je zelo raznolika -  lahko jo uporabljamo kot prilogo ali kot samostojno jed. Ajdovo moko pa lahko uporabimo pri pripravi palačink, kruha, testenin, žgancev,…

Hruška je znana kot sladko sadje, saj vsebuje okoli 12% sladkorjev, odvisno od sorte. Zreli plodovi vsebujejo trikrat več fruktoze kot glukoze. Vsebuje dokaj veliko prehranske vlaknine, ki pospešijo prebavo. So hitro prebavljive in čistijo črevesje. So tudi dober diuretik in pomagajo pri razstrupljanju telesa.

Brusnice rastejo na kislih tleh v hladnejših podnebjih severne poloble. Uporabljamo jih v kulinariki (za razne omake, sokove in marmelade). Preprečujejo tudi vnetje sečil, ki jih povzroča bakterija E. Coli, z raznimi študijami pa so dokazali, da aktivne snovi v brusnicah preprečujejo, da bi se omejene bakterije oprijele sten sečil. Ker, med drugim, vsebujejo veliko polifenolov in antioksidantov  so dober vir krepitve imunske odpornosti. Omejene snovi namreč preprečujejo infekcijska obolenja in lajšajo njihove simptome.A
_________________________________________________________________________________

Za »Ajdovo poslastico s hruško in brusnicami« potrebujete:

½ skodelice ajdove kaše
1 hruška (srednje velika)
1,5 skodelice tekočine (sama se uporabila vodo, lahko pa uporabite tudi katerekoli rastlinski napitek ali živalsko mleko)
Pest suhih brusnic
½ ČŽ vanilijeve esence
Cimet – dodajte ga po okusu
Agavin sirup – tudi to dodajte po okusu. (če pri roki nimate agavinega sirupa, lahko uporabite kokosov, rjavi ali beli sladkor ali kako drugo sladilo – npr. med). 

Priprava:

Sama priprava ni komplicirala in vam ne bo vzela več kot 15 minut.

1). Brusnice predhodno namočite v vodi – naj se namakajo minimalno 30 min.
2). Medtem zavrite vodo, dodajte ščepec soli. Ko voda zavre, dodajte ajdovo kašo, ki ste jo predhodno temeljito oprali pod tekočo, vročo vodo. Kaša je oprana takrat, ko iz cedila priteče bistra voda.
3). Ajdovo kašo kuhajte nekje 10 minut – dobiti morate tako kašasto strukturo.
4). ¾ hruške olupite in pretlačite (predlagam, da uporabite že nekoliko prezrelo hruško, saj jo boste lažje pretlačili). Ostalo ¼ olupljene hruške uporabite za okrasitev, oziroma t.i. »topping« vaše kaše.
5). Ko je kaša kuhana, jo odstavite iz ognja in dodajte ½ ČŽ vanilijeve esence. Pred tem odlijte odvečno vodo. Po nekaj minutah (da se kaša nekoliko ohladi) dodajte brusnice in pretlačeno hruško in cimet (ki ga dodate po okusu). Vse skupaj premešajte.
6). Dajte v izbrano posodo, posujte z izbranim sladilom in ostalo ¼ hruške.

Tako – hiter, hranljiv in zelo okusen zajtrk je pripravljen! Upam, da vam bo recept všeč – vonjave, ki nastanejo ob kuhanju, so res prijetne in poskrbijo, da se vam bodo še bolj cedile sline.



Za konec bi pa dodala še nekaj opomb:

1). Če boste uporabili nekoliko prezrele hruške, bo kaša zelo sladka tudi brez dodanega sladila. Sama sem uporabila nekoliko prezrelo hruško in ko sem kašo poskusila, sem ugotovila da sploh ne rabim sladila. Res pa je, da ne maram zelo sladkim kaš. Ravnajte po svojem okusu.
2). Zraven se krasno podajo (kot »topping) tudi razni sesekljani oreščki – mandlji, orehi, makadamija, indijski/brazilski oreški,…
3). Kaša je primerna za vse obroke, ne samo za zajtrk – sama so jo velikokrat privoščim tudi za kosilo.

Zraven si postrezite še skodelico najljubšega čaja ali kave in preprosto uživajte.

Vaša Medenka


Komentarji