Vanilijev šmorn z brusnicami in jabolčno čežano
Le kdo ne pozna cesarskega praženca ali po domače »šmorna«?
Zgodb o nastanku le – tega je veliko. Še najbolj znana je zgodba, ki govori da
se je kuharju na dunajskem dvoru ponesrečila palačinka, ki jo je pripravljal za
takratnega cesarja Franca Jožefa 1. Ker ni želel ponuditi katastrofe, je dodal
pest rozin, še bolj razbil palačinko in jo posul s sladkorjem v prahu. Tako je
nastal »šmorn«. Cesar naj bi bil nad to sladico tako navdušen, da jo je želel
na jedilniku prav vsak dan. Vsi pa se strinjamo, da se je kuhar idealno znašel
iz zagate, kajne?
Variant cesarskega praženca je ogromno. Sama jed je za
pripravo zelo enostavna, »finta« je v tem, da naredimo čvrst beljakov sneg. Prav tako je zelo pomembna prava količina
sestavin.
Ker sem velika ljubiteljica vanilije, jo rada »tlačim« prav
v vse sladice, hihi. Tako sem si že nekaj časa nazaj izmislila recept za
vanilijev šmorn, ki pa sem ga še nekoliko modernizirala. Rozine sem zamenjala s
suhimi brusnicami, namesto sladkorja v prahu pa sem kot dodatek uporabila
nesladkano jabolčno čežano. Priznam, igrala sem se z okusi, a je nastala zelo
okusna jed, ki pa je nekoliko spremenjena različica klasične.
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
Za »Vanilijev šmorn z brusnicami in čežano« potrebujete:
2 jajci
25 g sladkorja
1 paketek vanilijevega sladkorja
200 ml vanilijevega mleka (uporabila sem tetrapak s slamico,
je količina ravno 200 ml)
300 ml navadnega mleka
250 g pirine moke (lahko tudi navadne)
2 pesti brusnic
1 pecilni prašek
1 ČŽ vanilijeve esence
Lotimo se priprave:
1). Brusnice namočite v vodi za minimalno pol ure. Preden jih
boste dodali preostali masi, jih še oprite pod tekočo vodo.
2). Ločite rumenjake in beljake. Iz beljakov stepite čvrst sneg.
Sama sem to naredila tako, da sem začela z mešanjem beljakov in ko se je začela
delati pena, sem dodala sladkor z vanilijevem sladkorjem. Nato sem mešala
toliko časa, da je nastal čvrst sneg (če je nastal sneg, preverite tako, da
posodo s snegom obrnite na glavo. Če beljak ostane v posodi in ne pade iz nje,
potem je sneg dovolj čvrst). Sam proces traja približno 7 – 8 minut.
3). Penasto zmešajte rumenjake in jim dodajte 1 ČŽ vanilijeve
esence. Ponovno premešajte.
4). Masi dodajte vanilijevo mleko in navadno mleko in ponovno
zmešajte.
5). Nato masi dodajte beljakov sneg. Predlagam, da ga vmešavate
v maso s kuhalnico ali pa vsaj z najnižjo hitrostjo na mešalniku.
6). Masi dodajte presejano moko s pecilnim praškom. Vendar pozor
– NUJNO je, da jo v maso vmešavate s kuhalnico/žlico. S tem poskrbite, da bo
vaš cesarski praženec še bolj rahel in puhast.
7). Na koncu dodajte še namočene in oprane brusnice in jih nežno
vmešajte v zmes.
8). Uporabite ponev, ki je nekoliko bolj globoka od tiste za
palačinke. Uporabite slabo jušno žlico masla in ga raztopite. Ko je maslo
popolnoma stopljeno, dajte v ponev 2 -3 zajemalki mase, tako kot da bi pekli
debelejše palačinke. Ko je spodnja stran pečena, »palačinko« obrnite. Če se vam
pri tem razdre, nič hudega, saj jo boste na koncu tako ali tako popolnoma
»razbili«. Postopek ponovite tolikokrat,
da uporabite vso maso.
Preden ga boste postregli, mu dodajte še konkretno južno
žlico nesladkane jabolčne čežane (recept zanjo najdete tukaj) in malo
brusnic.
Za konec še nekaj pripomb:
1). Šmorn je primeren za zajtrk, kot del kosila ali večerje ali
za sladico. Res je univerzalen in ga lahko uporabite praktično povsod - pa še z nekoliko drugačnim okusom boste
presenetili, hihi.
2). Če vam brusnice niso všeč (ali pa jih nimate), lahko
uporabite tudi rozine/suhe marelice (vendar jih narežite na majhne koščke).
Lahko pa suho sadje tudi izpustite, če niste ljubitelji le – tega.
3). Namesto čežane lahko uporabite tudi marmelado ali čokoladni
namaz. Šmorn lahko posujete tudi s sladkorjem.
4). Zraven se krasno prileže tudi kepica (ali dve, hihi)
vanilijevega sladoleda.
Verjemite, ta »šmorn« je enostavno božanski! Že pri pripravi
se vam bodo cedile sline (tako kot se sedaj meni, ko pišem recept).
Zelo rada bi slišala od vas, kakšen šmorn pripravljate? Ste
ljubitelji te jedi?
Naj vam tekne,
vaša Medenka
JAZ DELAM ŠMOREN S SLADKORJEM .
OdgovoriIzbrišiŠMOREN DELAM TUDI Z PRELIVOM IZ JAVORJEVEGA SIRUPA . ZRAVEN PONAVADI PIJEM KOMPOT .