Borovničevi palčki (muffini)


Ste tudi vi veliki ljubitelji muffinov? Jaz namreč sem – obožujem čisto vse: čokoladne, jagodne, nuteline, borovničeve, vanilijeve,… Ni važno, kakšne. Pri muffinih ne diskriminiram (tako kot pri nobeni slaščici, haha). Ker pa znajo biti te male dobrote zelo sladke in včasih kar malo »težke« za naš želodec, sem pripravila nekoliko bolj zdravo verzijo borovničevih muffinov, za sladkanje brez slabe vesti. Ko sem jih delala prvič po tem receptu, so pri peki nastali nekoliko špičasti in je izgledalo, kot da imajo navpičen klobuček. Zato sem jih poimenovala »Borovničevi palčki«. Ko se jih pekla ponovno, se "klobuček" ni pojavil, a vseeno se mi je ime zdelo prikupno, zato sem ga obdržala.
________________________________________________________________________________
Za borovničeve palčke (muffine) potrebujete:

240 g pirine moke
60 g kokosovega sladkorja
165 g zamrzjenih borovnic
120 g banane
190 g nesladkane jabolčne čežane (lahko jo pripravite tudi receptu, ki je tukaj)
½ skodelice mandljevega napitka
1 paketek pecilnega praška
1 strok Bourbonske vanilije

Lotimo se priprave:

1). Dobro pretlačite banano in ji dodajte zrna enega stroka Bourbonske vanilije. Dodajte tudi sladkor in vse skupaj dobro premešajte.
2). Dodajte mandljev napitek (ali kater drugi rastlinski napitek) in spet dobro vse skupaj premešajte.
3). Dodajte jabolčno čežano. Spet dobro premešajte.
4). V drugi posodi pripravite suhe sestavine – presejani pirini moki dodajte 1 paketek pecilnega praška.
5). Moko s pecilnim praškom postopoma vmešamo mokrim sestavinam. Ta korak naj bo ročen, da bodo muffini čim bolj rahli in ne zbiti skupaj.
6). Ko vmešate vso moko, dodajte še zamrzjene borovnice in vse skupaj dobro premešajte.
8). Maso za muffine vlijte v modelčke za muffine (jaz imam silikonskega), kamor ste predhodno položili papirnate modelčke in pecite na 180 stopinj celzija, na obojestranskem sistemu. Pečico tudi predhodno segrejte. Jaz modelčke nadevam tako, da dam v vsak modelček približno 1 jušno žlico zmesi.
9). Pecite približno 20 minut – če so pečeni, lahko preverite z zobotrebcem.

In voila, zdravi in ne toliko kalorično muffini so pripravljeni. Iz omenjenih sestavin boste dobili okoli 16 muffinov, odvisno kako velike modelčke za muffine imate. Zraven predlagam, da si postrezite skodelico najljubšega čaja.



Za čisti konec pa še drobna skrivnost: še posebej teknejo, ko so nekoliko mlačni. Takrat se kar topijo v ustih.
Želim vam prijetno sladkanje in  udoben dan!

With love,

vaša Medenka.



Komentarji