KukiČiki
Velikokrat me popade nepopisna želja po sladkem. Tako so enkrat med napadom te želje nastali KukiČiki (aka Čičerikini piškotki), ki so zdrava različica t.i. cookie-jev in ne vsebujejo dodanega sladkorja, moke, jajc, mleka, zato so primerni tudi za vegane in vegetarijance. Poleg tega krasno potešijo »sladek zob« in so res zelo enostavni za pripravo. Preden pa se lotimo recepta, vam zaupam še nekaj o glavni sestavini teh piškotkov - čičeriki.
Čičerika vsekakor ni »nova« hrana, čeprav se mi zdi, da se šele
zadnja leta omenja kot del zdrave prehrane in se je s tem namenom tudi nekoliko
bolj reklamirala. Vendar pa najdemo dokaze o gojenju čičerike že v zgodnjem neolitskem obdobju.
Ohranjeni so tudi stari recepti rimskega gurmana Apiciusa, po čemer lahko sklepamo, da so jo
Rimljani pripravljali na različne načine, kot juho ali pečeno.
Je lešnikom podobnega okusa (čeprav mene osebno veliko bolj
spominja na fižol) in ima gladko strukturo. Je zelo dober vir osnovnih hranil,
kot so: železo, folne kisline, fosfor, vitamini A in B skupine (B1, B2, B3) C,
D in E. Maščob skoraj ne vsebuje. Zaradi prehranskih vlaknin pospešuje prebavo
in veže strupe iz črevesja. Pomaga tudi pri odvajanju odvečne vode iz telesa.
Zaradi nizkega glikemičnega indeksa je uživanje čičerike primerno tudi za
sladkorne bolnike. Prav tako je dober vir vlaknin, ki znižujejo slabi
holesterol. Vsebuje tudi počasi razgradljive ogljikove hidrate, ki preprečujejo
hiter prehod sladkorja v kri. Ker ima visoko vsebnost beljakovin, je primerna
tudi za vegetarijance in vegane.
Uporaba čičerike v prehrane je skoraj neomejena. Lahko jo uporabimo
v solatah, rižotah, kot dodatek k mesnim ali zelenjavnim jedem, uporablja pa se
tudi pri peki sladic. Sama jo uporabljam predvsem v peki, sem pa iz nje
naredila tudi že zdrav, slan prigrizek, uporabila sem jo tudi kot dodatek k
zelenjavni solati. Obožujem jo v katerikoli obliki in pripravi.
___________________________________________________________________________________
Za pripravo (približno 12 piškotkov) potrebujete:
210 g čičerike
60 g banane
1 strok Bourbonske vanilije in 1 čajno žličko vanilijeve esence
1 čajno žličko vode
1 paketek pecilnega praška
50 g pravega kakava (lahko uporabite tudi čokoladne kroglice ali pa sesekljate približno 50 g temne čokolade, kot sem to storila jaz)
60 g banane
1 strok Bourbonske vanilije in 1 čajno žličko vanilijeve esence
1 čajno žličko vode
1 paketek pecilnega praška
50 g pravega kakava (lahko uporabite tudi čokoladne kroglice ali pa sesekljate približno 50 g temne čokolade, kot sem to storila jaz)
Postopek priprave:
1). Če boste uporabili suha zrna čičerike (tako kot jaz), potem
čičerike 8 – 12 ur namakajte v zadostni količini (mora prekrivati čičeriko)
hladne vode. Vodo pred kuhanjem odlijte, saj vsebuje naravno prisotne toksične
snovi. Nato kuhajte čičeriko v sveži vodi in zmernem ognju vsaj eno uro, oziroma
toliko časa, da se popolnoma zmehča. Lahko pa uporabite tudi čičeriko iz
pločevinke (v tem primeru je zadosti 1 pločevinka), vendar bo prišlo vse skupaj
bolj slano, saj je ponavadi čičerika v pločevinski v slanici.
2). Ko se čičerika nekoliko ohladi, jo pretresite v multipraktik, dodajte 60 g banane (ki je nadomestilo 1 jajca), zrnca 1 stroka bourbonske vanilije in čajno žličko vanilijeve esence. Vse skupaj zmešanjte v multipraktiku.
3). Dodajte še čajno žličko vode in ponovno zmešajte. V multipraktiku mešajte maso toliko časa, da dobite tako konsistenco mase kot pri testu za piškote ("cookie dough").
4). Maso prestavite v posodo in dodajte kakav. Z žlico vmešajte kakav v testo.
5). Na pladnju, kamor ste predhodno položili peki papir, oblikujte piškotke. Sama sem to storila tako, da sem vzela približno čajno žličko mase, jo oblikovala v kroglico in jo položila na pladenj. Potem sem vse kroglice še nekoliko potlačila, da sem dobila obliko piškotkov.
6). Pecite na predhodno segreti pečici, na 190 stopinj celzija in obojestranskem sistemu. Piškotki se pečejo približno 20 minut.
2). Ko se čičerika nekoliko ohladi, jo pretresite v multipraktik, dodajte 60 g banane (ki je nadomestilo 1 jajca), zrnca 1 stroka bourbonske vanilije in čajno žličko vanilijeve esence. Vse skupaj zmešanjte v multipraktiku.
3). Dodajte še čajno žličko vode in ponovno zmešajte. V multipraktiku mešajte maso toliko časa, da dobite tako konsistenco mase kot pri testu za piškote ("cookie dough").
4). Maso prestavite v posodo in dodajte kakav. Z žlico vmešajte kakav v testo.
5). Na pladnju, kamor ste predhodno položili peki papir, oblikujte piškotke. Sama sem to storila tako, da sem vzela približno čajno žličko mase, jo oblikovala v kroglico in jo položila na pladenj. Potem sem vse kroglice še nekoliko potlačila, da sem dobila obliko piškotkov.
6). Pecite na predhodno segreti pečici, na 190 stopinj celzija in obojestranskem sistemu. Piškotki se pečejo približno 20 minut.
In na koncu (ko so piškotki nekoliko ohlajeni) uživajte v teh »brezgrešnih« piškotkih. So nadvse primerni
za tiste dni, ko bi ubijali za nekaj sladkega in piškotastega.
Zelo rada bi slišala vaš odziv. So vam takšni piškotki všeč?
Kako vi pripravljate jedi s čičeriko? Vesela bom vaših komentarjev.
Prijetno sladkanje,
vaša Medenka.



Komentarji
Objavite komentar