Prosenko


Čeprav ima ta objava nekoliko čuden naslov, gre resnici za čisto preprosto jed –  narastek iz prosene kaše in jabolk.  V eni izmed od objav sem že omenila, da sem velika ljubiteljica kaš in da si jih pripravljam na milijon različnih načinov. Najboljše pri temu narastku je to, da ga lahko pripravljamo kadarkoli, neodvisno od letnega časa. Idealen je za zajtrk, vendar si ga sama privoščim tudi za kosilo/večerjo in vmesne obroke. Kadar vem, da je pred mano naporen dan, si ga pripravim že en dan prej - tako imam na hitro pripravljen polnovreden in okusen obrok, čigar priprava je res enostavna - vse kar potrebujete za ta recept je velika skleda in 20 minut časa. In seveda sestavine, hihi. Še preden pa se lotimo recepta, pa na hitro o glavni sestavini tega narastka – proseni kaši.


Zakaj je prosena kaša dobra? Proso je drobno žitno zrno, ki ga uvrščamo med pražita.  Ena izmed njegovih glavni lastnosti je ta, da ne vsebuje glutena, zato je primeren vir za razne brezglutenske diete.  Zaradi svoje edinstvene sestave, je pomemben del pri uravnoteženi in zdravi prehrani, saj ima kar nekaj pozitivnih učinkov na naše telo. Vsebuje veliko mineralov (fosforja, železa, sicilija in magnezija), ki jih v drugih žitih ni. Prav tako je eno izmed redkih žit, ki vsebuje silicijevo kislino v topni obliki (s tem se poveča njena absorbcija v telesu), kar še posebej koristi zobni sklenini, čvrstosti las in trdnosti nohtov. Pospešuje tudi odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro. Proso je tudi edino žito, ki v želodcu povzroči alkalno reakcijo, s čimer tudi zmanjšuje razmnoževanje gnilobnih bakterij v črevesju. S tem pa tudi zmanjšuje zakisanost telesa. Zaradi vsebnosti vitamina B in holina zavira kopičenje holesterola in preprečuje bolezni ožilja.
_________________________________________________________________________________


Za "Prosenkota" potrebujete:

1 skodelica* prosene kaše (surove, ne kuhane)
½ skodelice* mletega kokosa
½ skodelice* mletih mandljev
6 JŽ nesladkane jabolčne čežane
3 jabolka (olupljena in naribana) 
Ščepec cimeta
Sok ½ limone
1 ČŽ vanilijeve esence
Približno 1l vode (lahko uporabite tudi rastlinski napitek – ovseni, sojih, mandljev, kokosovo mleko)
*uporabljala sem skodelico s prostornino 250 ml.

Lotimo se priprave:

1). V posodi zmešajte vse suhe sestavine.
2). Dodajte 6 JŽ nesladkane jabolčne čežane in naribana jabolka. Ponovno premešajte.
3). Dodajte cimet, sok ½ limone in vanilijevo esenco. Ponovno vse skupaj premešajte.
4). Dodajte kozarec vode (ali tekočine) – sama sem uporabila kozarec s prostornino 250 ml. Ponovno zmešajte.
5). Zmes dajte v pekač, ki ste ga predhodno namastili (sama to naredim tako, da ga premažem s kokosovim maslom in posujem z mletimi madlji/lešniki).
6). Če boste uporabljali keramični pekač (kot jaz), potem dajte pekač v mrzlo pečico in jo segrejte do 190 stopinj celzija, na obojestranskem sistemu. Lahko pa date pekač v predhodno ogrevano (na 190 stopinj celzija) pečico.
7). Po 15 minutah dodajte še 250 ml tekočine – postopek ponovite še 2x.
8). Nato pecite še 15 minut, da se vse lepo zapeče. Skupni čas pečenja je približno 1 uro, oziroma toliko časa, dokler prosena kaša ne popije vse tekočine.



Ni pravega konca brez nekaj opomb:

1). Narastek je nesladkan – lahko si ga sladkate s sladkorjem, medom ali agavinim sladkorjem. Kadar se mi res »zalušta« nekaj sladkega, si odrežem konkreten kos Prosenkota ga polijem z domačim medom ali agavinim sirupom.
2). Ni važno, katera jabolka uporabite – predlagam pa, da uporabite bolj sočna, da bo tudi narastek sočen in ne suh. Lahko pa uporabite tudi starejša jabolka, z več kisline.
3). Pomembno je, da tekočine dodajate postopoma in je ne zlijete vse na enkrat – s tem poskrbite, da se vse sestavine narastka lepo povežejo.
4). Če boste uporabili vodo, namesto rastlinskega napitka, vam bo narastek v hladilniku zdržal tudi cel teden.
5). Lahko zraven zamešate tudi 1/3 skodelice predhodno namočenih brusnic ali rozin.
6). Kašo lahko režete toplo ali hladno, vendar se lepše in lažje reže če je hladna. Tekne pa v vsakem primeru zelo. 
7). Za pripravo sem uporabila manjši pekač (ta, ki je na sliki) - če boste pri peki uporabili večji pekač ali okroglega, potem predlagam, da količino sestavin podvojite. 



Upam, da se boste lotili priprave narastka in da vas bo Prosenko razveselil s svojo enostavno pripravo in okusom. Zelo rada bi pa slišala tudi od vas – kako vi pripravljate proseno kašo? Jo imate rajši v slanih ali sladkih jedeh?

Lepo bodite,

Medenka

Komentarji