Prosenko
Čeprav ima ta objava nekoliko čuden naslov, gre resnici za čisto
preprosto jed – narastek iz prosene kaše in jabolk.
V eni izmed od objav sem že omenila, da sem velika ljubiteljica kaš in da si
jih pripravljam na milijon različnih načinov. Najboljše pri temu narastku je
to, da ga lahko pripravljamo kadarkoli, neodvisno od letnega časa. Idealen je
za zajtrk, vendar si ga sama privoščim tudi za kosilo/večerjo in vmesne obroke.
Kadar vem, da je pred mano naporen dan, si ga pripravim že en dan prej - tako
imam na hitro pripravljen polnovreden in okusen obrok, čigar priprava je res
enostavna - vse kar potrebujete za ta recept je velika skleda in 20 minut časa.
In seveda sestavine, hihi. Še preden pa se lotimo recepta, pa na hitro o glavni
sestavini tega narastka – proseni kaši.
Zakaj je prosena kaša dobra? Proso je drobno žitno zrno, ki ga
uvrščamo med pražita. Ena izmed njegovih
glavni lastnosti je ta, da ne vsebuje glutena, zato je primeren vir za razne
brezglutenske diete. Zaradi svoje
edinstvene sestave, je pomemben del pri uravnoteženi in zdravi prehrani, saj
ima kar nekaj pozitivnih učinkov na naše telo. Vsebuje veliko mineralov
(fosforja, železa, sicilija in magnezija), ki jih v drugih žitih ni. Prav tako je
eno izmed redkih žit, ki vsebuje silicijevo kislino v topni obliki (s tem se
poveča njena absorbcija v telesu), kar še posebej koristi zobni sklenini,
čvrstosti las in trdnosti nohtov. Pospešuje tudi odvajanje vode iz telesa in
uravnava črevesno floro. Proso je tudi edino žito, ki v želodcu povzroči alkalno
reakcijo, s čimer tudi zmanjšuje razmnoževanje gnilobnih bakterij v črevesju. S
tem pa tudi zmanjšuje zakisanost telesa. Zaradi vsebnosti vitamina B in holina
zavira kopičenje holesterola in preprečuje bolezni ožilja.
_________________________________________________________________________________
Za "Prosenkota" potrebujete:
1 skodelica* prosene kaše (surove,
ne kuhane)
½ skodelice* mletega kokosa
½ skodelice* mletih mandljev
6 JŽ nesladkane jabolčne čežane
3 jabolka (olupljena in naribana)
Ščepec cimeta
Sok ½ limone
1 ČŽ vanilijeve esence
Približno 1l vode (lahko uporabite
tudi rastlinski napitek – ovseni, sojih, mandljev, kokosovo mleko)
*uporabljala sem skodelico s
prostornino 250 ml.
Lotimo se priprave:
1). V posodi zmešajte vse suhe
sestavine.
2). Dodajte 6 JŽ nesladkane
jabolčne čežane in naribana jabolka. Ponovno premešajte.
3). Dodajte cimet, sok ½ limone in
vanilijevo esenco. Ponovno vse skupaj premešajte.
4). Dodajte kozarec vode (ali
tekočine) – sama sem uporabila kozarec s prostornino 250 ml. Ponovno zmešajte.
5). Zmes dajte v pekač, ki ste ga
predhodno namastili (sama to naredim tako, da ga premažem s kokosovim maslom in
posujem z mletimi madlji/lešniki).
6). Če boste uporabljali keramični
pekač (kot jaz), potem dajte pekač v mrzlo pečico in jo segrejte do 190 stopinj
celzija, na obojestranskem sistemu. Lahko pa date pekač v predhodno ogrevano
(na 190 stopinj celzija) pečico.
7). Po 15 minutah dodajte še 250 ml
tekočine – postopek ponovite še 2x.
8). Nato pecite še 15 minut, da se
vse lepo zapeče. Skupni čas pečenja je približno 1 uro, oziroma toliko časa,
dokler prosena kaša ne popije vse tekočine.
Ni pravega konca brez nekaj opomb:
1). Narastek je nesladkan – lahko
si ga sladkate s sladkorjem, medom ali agavinim sladkorjem. Kadar se mi res
»zalušta« nekaj sladkega, si odrežem konkreten kos Prosenkota ga polijem z
domačim medom ali agavinim sirupom.
2). Ni važno, katera jabolka
uporabite – predlagam pa, da uporabite bolj sočna, da bo tudi narastek sočen in
ne suh. Lahko pa uporabite tudi starejša jabolka, z več kisline.
3). Pomembno je, da tekočine
dodajate postopoma in je ne zlijete vse na enkrat – s tem poskrbite, da se vse
sestavine narastka lepo povežejo.
4). Če boste uporabili vodo,
namesto rastlinskega napitka, vam bo narastek v hladilniku zdržal tudi cel
teden.
5). Lahko zraven zamešate tudi 1/3
skodelice predhodno namočenih brusnic ali rozin.
6). Kašo lahko režete toplo ali hladno, vendar se lepše in lažje reže če je hladna. Tekne pa v vsakem primeru zelo.
7). Za pripravo sem uporabila manjši pekač (ta, ki je na sliki) - če boste pri peki uporabili večji pekač ali okroglega, potem predlagam, da količino sestavin podvojite.
Upam, da se boste lotili priprave
narastka in da vas bo Prosenko razveselil s svojo enostavno pripravo
in okusom. Zelo rada bi pa slišala tudi od vas – kako vi pripravljate proseno
kašo? Jo imate rajši v slanih ali sladkih jedeh?
Lepo bodite,
Medenka




Komentarji
Objavite komentar