Kokosove bombice


aka Rafaello kroglice. 


Poletje je tudi uradno tu! In pomislila sem, kako bi lahko proslavili njegov prihod? Končno je čas plaž, morja, sončnih in brezskrbnih dni... vse skupaj spominja na poletno reklamo, kajne? In zato je tu recept za Kokosove bombice, ki so imensko "zakamuflirane" Rafaello kroglice. Te sladke kroglice, ki nosijo popolno povezavo med kokosom, mandlji in slastno kremo kar kričijo po poletju.  Tako sem za vse ljubitelje (kamor se štejem tudi jaz) kokosa in mandljev pripravila recept za te omamne kroglice in moram vam kar takoj povedati – okus je skoraj identičen! Sem kar malo ponosna, da mi je uspelo ustvariti popolno kombinacijo okusov, ki so zelo podobni originalnim. Priprava kroglic je sila enostavna, rezultat pa res neverjeten.  In kar je še najboljše – narejene so doma in morda nekoliko bolj zdrave od kupljenih, saj nimajo vseh možnih dodatkov. Kroglice so primerne za vse vrste priložnosti (rojstnodnevne zabave, družinska kosila, kot darilo, ali pa »kar za tako« -  ko si zaželimo nekaj sladkega, enostavnega in nekaj, kar nas bo v deževnih dneh spominjalo na poletje.)


_________________________________________________________________________________

Za pripravo mase potrebujete:

200 g kokosove moke in še nekaj kokosove moke za posip
100 g mandljeve moke (ni potrebno, da iz oluščenih mandljev  - če imate moko iz neoluščenih mandljev, jo presejte, da v cedilu ostanejo morebitne lupine)
50 g sladkorja v prahu in 2 paketka vanilijevega sladkorja
100 g bele čololade (uporabila sem Mannerjevo jedilno čokolado – je pa dobra katerakoli)
Približno 3,5 dcl sladke smetane
1 čajna žlička vanilijeve esence

"Kroglanje" kokosovih bombic:

1). Na sopari (zmeren ogenj – na indukciji sem uporabila 6 stopnjo) raztopite v 1 dcl sladke smetane nadrobljeno belo čokolado. Pri tem konstantno mešajte, da se čokolada ne prime posode in zažge. Ko je popolnoma raztopljena, jo odstavite in počakajte, da se nekoliko ohladi.
2). V posodi zmešajte kokosovo in mandljevo moko, ter sladkor v prahu z dodanima vanilijevema sladkorjema.
3). Dodajte približno 2,5 dcl sladke smetane (oziroma toliko smetane, da dobite kompaktno maso, ki ne razpade. Če se vam zdi preredka, dodajte še malo kokosove moke. Delajte po občutku) in vse skupaj zmešajte.
4). Dodajte ohlajeno belo čokolado in vse skupaj zmešajte. Nastati mora »kompaktna« masa, ki ne sme razpadati. Če je potrebno, dodajte še malo sladke smetane.
5). Posodo s pripravljeno maso pokrijte s kuhinjsko krpo in postavite v hladilnik. Masa naj počiva vsaj 2 uri (jaz sem jo imela v hladilniku približno 4 ure). Če se vam zdi, da je masa pretrda, jo samo pustite nekaj minut na sobni temperaturi in se bo zmehčala.
6). Oblikujte kroglice. Jaz sem naredila tako, da sem vzela približno 1 čajno žličko mase  in jo z dlanmi oblikovala v kroglico.
7). Kroglice povaljajte še v kokosovi moki. Lahko jih daste v papirnate modelčke.  Kroglice so dobre nekaj dni, hranite pa jih v hladilniku. 



Preden planete po tej mali sladki dobroti, še dve opombi: 

1). Jaz sem iz tek količin dobila 35 kroglic.
2). V sredino kroglice lahko daste tudi oluščen mandelj – tako bodo kroglice še bolj podobne originalom.

Tako - prebili ste se skozi recept in sedaj lahko uživate v sladkem okusu poletja. Želim vam krasno poletje, polno nepozabnih trenutkov, brezskrbnih dni z velikoooooo dobre hrane (naj vas misel na "summer body" ne odvrne od tiste dodatne kepice sladoleda). 

Prijetno kokosovo sladkanje,

(poletno razpoložena) Medenka 


Komentarji