Pomladna roladica


Mmmm… Kar slišim dedka, kako bi rekel: »Tole bi še angelčki jedli, če bi imeli ritke.« To namreč govori vedno, kadar poskusi kaj novega in mu je všeč.

Eden izmed razlogov zakaj sta mi pomlad in poletje všeč (čeprav imam rajši zimo) je to, da drevja končno obrodijo in nas zalagajo s svojimi plodovi. Zaradi tega se naša shramba končno začne spet polniti z raznimi dobrotami – marmeladami, sirupi, vloženimi stvarmi,… Res, ni ga čez domači izdelek, kajne?  In vesela sem, da sem imela domače izdelke pri roki, ko sem morala na hitro narediti sladico. Tako je nastala »Pomladna roladica«, rahla, sočna in božansko dobra sladica, ki jo lahko pripravite, kadar ste v stiski s časom, pridejo nenapovedani gostje ali takrat, ko si zaželite nekaj sladkega in ne preveč težkega za želodec. Nad receptom sem res navdušena, saj vsebuje domači bezgov sirup in domačo marmelado iz jagod, zato je tudi dobila ime »Pomladna roladica«.

Vendar dovolj o tem, kako dobra je rolada. Hitro se lotimo »rolanja« Pomladne roladice, da se boste lahko prepričali o njenem dobrem okusu iz prve roke.
 

_____________________________________________________________________________

Za »Pomladno roladico« si »zrolajte«:

Biskvit:
6 jajc
140 g moke
100 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
½ paketka pecilnega praška
4 JŽ bezgovega sirupa

Nadev:
4 »konkretnih« JŽ domače jagodne marmelade
2 JŽ mascarpone sira
Sok ½ limone
5 ČŽ bezgovega sirupa

Rolanje rolade:
Priprava res ni komplicirana in ne bo vam vzela veliko časa. 

Biskvit:
1). Majhna skrivnost: puhast in rahel biskvit za rolado bo nastal samo če boste naredili beljakov sneg. In Pomladna roladica zahteva, da ga naredite, zato ločite rumenjake in beljake. Iz beljakov stepite čvrst sneg (da je res čvrst preverite tako, da posodo obrnete na glavo in če sneg ostane v posodi, je dovolj čvrst) in dodajte polovico vsega sladkorja. Narejen beljakov sneg postavite v hladilnik.
2). Stepite rumenjake in mu dodajte ostalo polovico vsega sladkorja. Dodajte tudi paketek vanilijevega sladkorja. Stepite tako dolgo, da dobite »kremo« iz rumenjakov.
3). Nato dodajte jušne žlice bezgovega sirupa in ponovno zmešajte.
4). Iz hladilnika vzemite beljakov sneg in ga polovico vmešajte v zmes. Vendar POZOR – mešajte na najmanjši hitrosti mešalnika, da se bo v zmes ujelo čim več zraka. Tako bo vaš biskvit res rahel.
5). Dodajte presejano moko s pecilnim praškom. Spet mešajte na najmanjši hitrosti.
6). Na koncu dodajte še ostalo polovico snega in ponovno mešajte na najmanjši hitrosti.
7). Zmes vlijte v velik pekač, ki je obložen s peki papirjem.

Pecite (v predhodno segreti pečici) na 190 stopinjah. Čas pečenja je 15 minut – če je biskvit pečen, preverite tako, da vanj zapičite zobotrebec. Če je zobotrebec čist, je vaš biskvit pečen.
Še topli (ne vroč!) biskvit dajte iz pekača in peki papirja. Nato položite peki papir na vlažno kuhinjsko krpo. Biskvit položite na peki papir in vse skupaj zvijte v rolado. Pustite na pultu. Lotite se priprave nadeva. 

Nadev:
1). V eno posodico dajte 4 JŽ jagodne marmelade. Zmešajte, da boste lažje mazali po biskvitu.
2). V drugi posodici zmešajte skupaj 2 JŽ mascarpone sire, sok ½ limone in 5 ČŽ bezgovega sirupa.

Sedaj pa zabavni del:
1). Odrolajte biskvit in ga premažite z bezgovim sirupom, da ga nekoliko navlažite.
2). Biskvit namažite z jagodno marmelado – vendar ne povsem ob robovih, naj bo marmelada namazana kak cm od robov. Namreč, ko boste zvijali, se bo vse skupaj porazdelilo po celotni roladi.
3). Po isti površini namažite še pripravljeno mešanico mascarpone sira.
4). Počasi zrolajte rolado.



Postavite jo za nekaj ur »na stran« (v hladilnik), še boljše pa je, če stoji v hladilniku čez noč – tako se bodo vse sestavine lepo povezale, poleg tega pa bo rolada postala nekoliko bolj kompaktna. Seveda, če boste zadržali in je ne cele takoj, ko jo boste zarolali, pojedli. Sama sem se težko zadrževala, da je nisem »malo poskusila«, haha. 
.
 Predlagam, da rolado preden jo boste postregli posujete z mletim sladkorjem. Nato pa si odrežite konkreten kos rolade – po tem dolgeem in mučnem čakanju si konec koncev to tudi zaslužite – in zagrizite v pomladne okuse.



Upam, da vam bo »Pomladna roladica« všeč. Kombinacija bezgovega sirupa in domače jagodne marmelade in je res zadetek v polno.

Pomladni tek,

Medenka

Komentarji