Breskvač
Poletje je čas, ko je sadja v izobilju in pred nekaj dnevi
sem dobila polno vrečko zrelih breskev. Čeprav jih imam zelo rada in jih pojem
veliko, jih je bilo preveč, da bi pojedla vse preden bi propadle. Tako sem se
lotila ustvarjanja in nastal je recept za breskvino pecivo z grškim jogurtom. Pecivo
je res rahlo, kot poletna sapica in ni preveč sladko. Okus breskev ni
prevladujoč, a ga je možno kljub temu zaznati. In jaz ne bi bila jaz, če si
nebi izmislila nekega čudnega imena. Pecivo sem krstila za »Breskvača«.
Če ste lačni ali potrebni nekaj sladkega, potem hitro
skočite na recept.
_________________________________________________________________________________
Sestavine, ki jih zahteva Breskvač:
Biskvit
3 cela jajca in 2 rumenjaka
80 g sladkorja
140 g moke
1 paketek vanilijevega sladkorja
1 paketek pecilnega raška
3 JŽ navadnega jogurta
Krema
300 g grškega jogurta
180 g kisle smetane
50 g sladkorja
Sneg iz 2 beljakov
6 JŽ ostre moke
1 paketek vanilijevega sladkorja
Preostanek navadnega jogurta
2 – 3 breskve
Postopek priprave:
Biskvit
1). 3 jajca in 2 rumenjaka penasto zmešajte.
2). Dodajte sladkor in vanilijev sladkor in mešajte toliko časa,
da dobite penasto strukturo.
4). Masi primešajte še 3 JŽ navadnega jogurta.
5). Na koncu dodajte še presejano moko s pecilnim praškom in
mešajte ročno ali na najmanjši hitrosti mešalnika.
Krema:
1). Iz beljakov 2 jajc stepite beljakov sneg. Med stepenjem
postopoma dodajajte sladkor in vanilijev sladkor. Ko je sneg stepen (po
približno 3 – 5 minutah), ga dajte v hladilnik.
2). V drugo posodi zmešajte skupaj grški jogurt, kislo smetano
in preostanek navadnega jogurta, ki ste ga uporabili tudi pri biskvitu.
3). Nato jogurtovi masi dodajte 6 JŽ ostre moke in ponovno
zmešajte.
4). Na koncu dodajte še beljakov sneg in ga vmešajte v maso.
5). Maso nato razdelite na dve enaki polovici.
1 polovici dodajte olupljene in spasirane breskve (iz
breskev morate dobiti kašo). Če so breskve sočne, dodajte masi še nekaj žlic
ostre moke (približno 4 – 5 JŽ).
Drugo polovico jogurtove mase pustite takšno kot je.
Peka:
1). Biskvit pecite (v pravokotnem pekaču, na peki papirju) na
190 stopinj celzija (obojestranski sistem), 10 minut. Pečico predhodno
segrejte.
2). Po 10 minutah dodajte na pecivo jogurtovo kremo z breskvami.
Kremo po biskvitu porazdelite čimbolj enakomerno. Ponovno pecite 10 minut, na
190 stopinj celzija (obojestranski sistem).
3). Na koncu dodajte še preostanek jogurtove kreme in pecite 13
minut.
4). Ko je pecivo spečeno, ga pustite na pultu, da se nekoliko
ohladi. Nato ga pokrijte in ga potisnite v hladilnik za nekaj uric.
Ob koncu mučnega čakanja si odrežite ogromen kos peciva in
preprosto uživajte.
Upam, da se imate lepo, kljub bolj kislemu vremenu.
Se beremo.




Komentarji
Objavite komentar