Breskvač


Poletje je čas, ko je sadja v izobilju in pred nekaj dnevi sem dobila polno vrečko zrelih breskev. Čeprav jih imam zelo rada in jih pojem veliko, jih je bilo preveč, da bi pojedla vse preden bi propadle. Tako sem se lotila ustvarjanja in nastal je recept za breskvino pecivo z grškim jogurtom. Pecivo je res rahlo, kot poletna sapica in ni preveč sladko. Okus breskev ni prevladujoč, a ga je možno kljub temu zaznati. In jaz ne bi bila jaz, če si nebi izmislila nekega čudnega imena. Pecivo sem krstila za »Breskvača«.
Če ste lačni ali potrebni nekaj sladkega, potem hitro skočite na recept.


_________________________________________________________________________________

Sestavine, ki jih zahteva Breskvač:

Biskvit
3 cela jajca in 2 rumenjaka
80 g sladkorja
140 g moke
1 paketek vanilijevega sladkorja
1 paketek pecilnega raška
3 JŽ navadnega jogurta

Krema
300 g grškega jogurta
180 g kisle smetane
50 g sladkorja
Sneg iz 2 beljakov
6 JŽ ostre moke
1 paketek vanilijevega sladkorja
Preostanek navadnega jogurta
2 – 3 breskve

Postopek priprave:

Biskvit
1). 3 jajca in 2 rumenjaka penasto zmešajte.
2). Dodajte sladkor in vanilijev sladkor in mešajte toliko časa, da dobite penasto strukturo.
4). Masi primešajte še 3 JŽ navadnega jogurta.
5). Na koncu dodajte še presejano moko s pecilnim praškom in mešajte ročno ali na najmanjši hitrosti mešalnika.

Krema:
1). Iz beljakov 2 jajc stepite beljakov sneg. Med stepenjem postopoma dodajajte sladkor in vanilijev sladkor. Ko je sneg stepen (po približno 3 – 5 minutah), ga dajte v hladilnik.
2). V drugo posodi zmešajte skupaj grški jogurt, kislo smetano in preostanek navadnega jogurta, ki ste ga uporabili tudi pri biskvitu.
3). Nato jogurtovi masi dodajte 6 JŽ ostre moke in ponovno zmešajte.
4). Na koncu dodajte še beljakov sneg in ga vmešajte v maso.
5). Maso nato razdelite na dve enaki polovici.
1 polovici dodajte olupljene in spasirane breskve (iz breskev morate dobiti kašo). Če so breskve sočne, dodajte masi še nekaj žlic ostre moke (približno 4 – 5 JŽ).
Drugo polovico jogurtove mase pustite takšno kot je.

Peka:
1). Biskvit pecite (v pravokotnem pekaču, na peki papirju) na 190 stopinj celzija (obojestranski sistem), 10 minut. Pečico predhodno segrejte.
2). Po 10 minutah dodajte na pecivo jogurtovo kremo z breskvami. Kremo po biskvitu porazdelite čimbolj enakomerno. Ponovno pecite 10 minut, na 190 stopinj celzija (obojestranski sistem).
3). Na koncu dodajte še preostanek jogurtove kreme in pecite 13 minut.
4). Ko je pecivo spečeno, ga pustite na pultu, da se nekoliko ohladi. Nato ga pokrijte in ga potisnite v hladilnik za nekaj uric.



Ob koncu mučnega čakanja si odrežite ogromen kos peciva in preprosto uživajte.

Upam, da se imate lepo, kljub bolj kislemu vremenu.

Se beremo.


Komentarji