Nevsakdanja jabolčna pita
Sladice, kot so pite, so mi všeč predvsem zaradi svoje
enostavne izdelave, božanskega okusa in zanimivih kombinacij. Res, kombinacij
nadevov pri pitah je res ogromno. Največji ljubitelj pit v naši družini je
definitivno moj brat, ki naravnost obožuje jabolčno pito. Zato se mi je zdelo
popolnoma primerno, da za svoj rojstni dan dobi posebno torto, takšno, ki mu bo
prav pisana na kožo (namreč, ni velik ljubitelj tort). Tako sem združila
njegovo ljubezen do pit, torto in dodatek, ki je poskrbel, da ni bila povsem
klasična jabolčna pita.
Govorim o današnjem receptu - jabolčni piti z vanilijevo kremo. Vanilijeva
krema poskrbi, da vse skupaj izpade nekoliko drugače, okusi pa so prav tako
neverjetni kot pri klasični piti z jabolki (recept zanjo najdete tukaj).
Priprava ni zahtevna in vam ne bo vzela veliko časa.
_________________________________________________________________________________
Za izdelavo jabolčne pite potrebujete:
Krhko testo:
200 g masla (predlagam, da uporabite 100 g navadnega masla
in 100 g margarine.)
300 g moke
100 g sladkorja (za boljšo aromo predlagam, da uporabite
tudi 1 paketek vanilijevega sladkorja)
Noževo konico pecilnega praška
1ČŽ ruma (za boljšo aromo)
1 ČŽ vanilijeve esence (po želji)
1 jajce
Limonino lupinico ½ limone
Jabolčni nadev:
5 – 6 jabolk (odvisno od tega, kako velika so. Osebno imam
rajši »debelo« plast jabolk, zato dam vedno vsaj 6 jabolk (včasih tudi več)).
Sladkor (po okusu – jaz ga dam približno 3 – 4 JŽ)
Limonin sok ½ limone
Mleti cimet (po okusu – vendar pozor: nikar ne pretiravajte,
saj je cimet zelo močna začimba)
Po želji lahko dodate tudi 1 ČŽ ruma
Vanilijeva krema:
1 paket vanilijevega pudinga v prahu
0,5 l mleka
1 paketek vanilijevega sladkorja
Pa »zapitimo« tole sladico:
1). Jajce penasto zmešajte in mu dodajte zmehčano maslo (jaz
ga pustim za nekaj ur na sobni temperaturi, lahko pa uporabite tudi
mikrovalovno pečico, ali pa ga zmehčate na pari). Vse skupaj dobro zmešajte, da
dobite tako penasto teksturo.
2). Dodajte sladkor, vanilijev sladkor in 1 ČŽ ruma. Spet
dobro zmešajte vse sestavite.
3). Dodajte naribano lupino ½ limone. Če nimate domačih ali
bio limon, predlagam, da pred samo peko dobro umijete limono, da se iz limonine
lupine odstranijo vse morebitne strupene snovi. Jaz naredim tako, da v manjšo
posodo nalijem vrelo vodo (do polovice) in dodam hladno vodo. Nato v vodi raztopim
dve jušni žlici sode bikarbone in potopim limono v vodo. Limono pustim v vodni
kopeli približno 10 minut.
4). Na koncu sledi še presejana moka z dodano noževo konico
pecilnega praška. Moko presejte in jo dodajte zmesi. Vmešajte jo z najmanjšo
hitrostjo na mešalniku.
5). Ko so vse sestavine zmešane, oblikujte iz testa kepo,
pokrijte posodo s kuhinjsko krpo in jo postavite v hladilnik za vsaj 1 uro.
Medtem ko je testo za pito v hladilniku, lahko pripravite jabolčni nadev.
1). Olupite jabolka in jih naribajte. Jaz jih naribam na
zelo tanke rezine, lahko pa jih naribate tudi tako kot sir.
2). Naribanim jabolkom dodajte sok ½ limone, cimet, sladkor
in rum (po želji). Vse skupaj dobro premešajte in postavite na hladno.
3). Pokrijte, da jabolka ne porjavijo.
Na koncu pripravite še vanilijevo kremo:
1). Vanilijev puding skuhajte po navodilih proizvajalca.
2). Mleku, ki ga boste kuhali, dodajte še 1 paketek
vanilijevega sladkorja.
3). Ko se puding nekoliko ohladi (po nekaj minutah), mu
dodajte 1 JŽ masla in mešajte toliko časa, da se popolnoma stopi.
Izdelava pite:
Za to količino sestavin je primeren tortni model ali manjši
pekač. Ker je bila pita mišljena kot torta, sem jo delala v tortnem pekaču.
1). Pekač namažite z maslom in posujte z moko/mletimi
lešniki/mletimi mandeljni, da se testo ne sprime s pekačem. Poleg tega ima
boljši okus.
2). Ker je zelo mehko, predlagam, da ga ne valjate, pač pa
ga po dnu pekača porazdelite z rokami in ob robovih na 4 -5 mm debelo. Sama
naredim to tako, da testo narahlo pritisnem ob pekač. Nekaj testa (približno
1/5) prihranite.
3). Dno testa prešpikajte z vilico in nalijte vanilijevo
kremo. Na položeno testo in vanilijevo kremo enakomerno porazdelite jabolčni
nadev, vendar pazite, da ga ne date čisto do roba. Nato po jabolkih zdrobite še
preostalo testo (lahko ga tudi naribate ali pa naredite mrežo. Vendar pa je
ribanje veliko hitrejše in bolj enostavno. Izgleda pa enako fenomenalno).
4). Pito pecite na predhodno ogreti pečici, na obojestranskem
sistemu, na 190 stopinj celzija. Pecite cca. 35 – 40 min.
5). Ko je pečena, počakajte, da se ohladi na sobno T in ji
nato odstranite rob pekača (če boste delali v tortnem pekaču s snemljivim
robom). Rob odtranite previdno.
6). Pita nas vsaj nekaj ur (približno 4) počiva v
hladilniku, preden jo boste postregli. S tem boste poskrbeli, da se krema zgosti
in postane bolj kompaktna. Pita se bo zaradi tega lažje rezala.
Upam, da vam bo recept za nekoliko spremenjeno in ne povsem
vsakdanjo pito všeč.
Želim vam en »pitin« tek,
M.





Komentarji
Objavite komentar