Nevsakdanja jabolčna pita


Sladice, kot so pite, so mi všeč predvsem zaradi svoje enostavne izdelave, božanskega okusa in zanimivih kombinacij. Res, kombinacij nadevov pri pitah je res ogromno. Največji ljubitelj pit v naši družini je definitivno moj brat, ki naravnost obožuje jabolčno pito. Zato se mi je zdelo popolnoma primerno, da za svoj rojstni dan dobi posebno torto, takšno, ki mu bo prav pisana na kožo (namreč, ni velik ljubitelj tort). Tako sem združila njegovo ljubezen do pit, torto in dodatek, ki je poskrbel, da ni bila povsem klasična jabolčna pita.

Govorim o današnjem receptu -  jabolčni piti z vanilijevo kremo. Vanilijeva krema poskrbi, da vse skupaj izpade nekoliko drugače, okusi pa so prav tako neverjetni kot pri klasični piti z jabolki (recept zanjo najdete tukaj). Priprava ni zahtevna in vam ne bo vzela veliko časa.


_________________________________________________________________________________

Za izdelavo jabolčne pite potrebujete:

Krhko testo:

200 g masla (predlagam, da uporabite 100 g navadnega masla in 100 g margarine.)
300 g moke
100 g sladkorja (za boljšo aromo predlagam, da uporabite tudi 1 paketek vanilijevega sladkorja)
Noževo konico pecilnega praška
1ČŽ ruma (za boljšo aromo)
1 ČŽ vanilijeve esence (po želji)
1 jajce 
Limonino lupinico ½ limone

Jabolčni nadev:
5 – 6 jabolk (odvisno od tega, kako velika so. Osebno imam rajši »debelo« plast jabolk, zato dam vedno vsaj 6 jabolk (včasih tudi več)).
Sladkor (po okusu – jaz ga dam približno 3 – 4 JŽ)
Limonin sok ½ limone
Mleti cimet (po okusu – vendar pozor: nikar ne pretiravajte, saj je cimet zelo močna začimba)
Po želji lahko dodate tudi 1 ČŽ ruma

Vanilijeva krema:
1 paket vanilijevega pudinga v prahu
0,5 l mleka
1 paketek vanilijevega sladkorja
1 JŽ masla



Pa »zapitimo« tole sladico:

1). Jajce penasto zmešajte in mu dodajte zmehčano maslo (jaz ga pustim za nekaj ur na sobni temperaturi, lahko pa uporabite tudi mikrovalovno pečico, ali pa ga zmehčate na pari). Vse skupaj dobro zmešajte, da dobite tako penasto teksturo.
2). Dodajte sladkor, vanilijev sladkor in 1 ČŽ ruma. Spet dobro zmešajte vse sestavite.
3). Dodajte naribano lupino ½ limone. Če nimate domačih ali bio limon, predlagam, da pred samo peko dobro umijete limono, da se iz limonine lupine odstranijo vse morebitne strupene snovi. Jaz naredim tako, da v manjšo posodo nalijem vrelo vodo (do polovice) in dodam hladno vodo. Nato v vodi raztopim dve jušni žlici sode bikarbone in potopim limono v vodo. Limono pustim v vodni kopeli približno 10 minut.
4). Na koncu sledi še presejana moka z dodano noževo konico pecilnega praška. Moko presejte in jo dodajte zmesi. Vmešajte jo z najmanjšo hitrostjo na mešalniku.
5). Ko so vse sestavine zmešane, oblikujte iz testa kepo, pokrijte posodo s kuhinjsko krpo in jo postavite v hladilnik za vsaj 1 uro.

Medtem ko je testo za pito v hladilniku, lahko pripravite jabolčni nadev.
1). Olupite jabolka in jih naribajte. Jaz jih naribam na zelo tanke rezine, lahko pa jih naribate tudi tako kot sir.
2). Naribanim jabolkom dodajte sok ½ limone, cimet, sladkor in rum (po želji). Vse skupaj dobro premešajte in postavite na hladno.
3). Pokrijte, da jabolka ne porjavijo.

Na koncu pripravite še vanilijevo kremo:
1). Vanilijev puding skuhajte po navodilih proizvajalca.
2). Mleku, ki ga boste kuhali, dodajte še 1 paketek vanilijevega sladkorja.
3). Ko se puding nekoliko ohladi (po nekaj minutah), mu dodajte 1 JŽ masla in mešajte toliko časa, da se popolnoma stopi.

Izdelava pite:

Za to količino sestavin je primeren tortni model ali manjši pekač. Ker je bila pita mišljena kot torta, sem jo delala v tortnem pekaču.
1). Pekač namažite z maslom in posujte z moko/mletimi lešniki/mletimi mandeljni, da se testo ne sprime s pekačem. Poleg tega ima boljši okus.
2). Ker je zelo mehko, predlagam, da ga ne valjate, pač pa ga po dnu pekača porazdelite z rokami in ob robovih na 4 -5 mm debelo. Sama naredim to tako, da testo narahlo pritisnem ob pekač. Nekaj testa (približno 1/5) prihranite.
3). Dno testa prešpikajte z vilico in nalijte vanilijevo kremo. Na položeno testo in vanilijevo kremo enakomerno porazdelite jabolčni nadev, vendar pazite, da ga ne date čisto do roba. Nato po jabolkih zdrobite še preostalo testo (lahko ga tudi naribate ali pa naredite mrežo. Vendar pa je ribanje veliko hitrejše in bolj enostavno. Izgleda pa enako fenomenalno).
4). Pito pecite na predhodno ogreti pečici, na obojestranskem sistemu, na 190 stopinj celzija. Pecite cca. 35 – 40 min.
5). Ko je pečena, počakajte, da se ohladi na sobno T in ji nato odstranite rob pekača (če boste delali v tortnem pekaču s snemljivim robom). Rob odtranite previdno.
6). Pita nas vsaj nekaj ur (približno 4) počiva v hladilniku, preden jo boste postregli. S tem boste poskrbeli, da se krema zgosti in postane bolj kompaktna. Pita se bo zaradi tega lažje rezala.



Upam, da vam bo recept za nekoliko spremenjeno in ne povsem vsakdanjo pito všeč.

Želim vam en »pitin« tek,

M.


Komentarji