Skutno - breskvin kolač


Nič ne skrbite, to je takšen "fit kolač", s katerim ne boste uničili vašega poletnega telesa. Sicer pa je Julia Child (kuharica, nad katero sem navdušena tudi sama) nekoč izjavila, da so najboljši ljudje tisti, ki radi jedo. In lahko vam garantiram, da vas tale kolač ne bo razočaral, saj je ravno prav sočen in ne preveč sladek. 
Narejen je iz (podarjenih) breskev, ki lepo posladkajo zadevo. Breskve so domače in nič špricane, tako da je tu še en plus. Poleg tega sem v kolač vrgla tudi skuto in grški jogurt in je zato prava proteinska bomba, ki pa (na srečo) ne bo pustil kakšnega grama preveč. Recept je, hvalabogu, zelo prilagodljiv, tako da lahko uporabite kakšno drugo moko ali drug sladkor. In ne skrbite zaradi ruma - notri je le za aromo, haha. 
Čeprav nisem velika ljubiteljica skute (v resnici je sploh ne maram), sem se vseeno potrudila in pojedla kos, da vam lahko podam oceno okusa iz prve roke, haha. Sicer sem naredila ta kolač za moje družinske člane, ki so večji ljubitelji skute in na splošno mlečnih izdelkov od mene.

Res, dobrih lastnosti tega kolača je res ogromno in hitro skočite na recept, da si ga boste lahko pripravili tudi sami. 


_________________________________________________________________________________

Za kolač potrebujete:

4 jajca
80 g sladkorja
150 g moke
1 paketek pecilnega praška
500 g skute
150 g grškega jogurta
1 lonček (180g) navadnega jogurta
1 lonček (180g) kisle smetane
Sok 1/2 limone
2 ČŽ ruma
6 – 7 breskev (odvisno od velikosti)

Priprava kolača ni komplicirana, saj vse skupaj le »zmečete« skupaj.

Najprej se lotite priprave breskev. 3 breskve boste uporabili v kolaču tako, da jih boste olupili in narezali na majhne koščke. Preostale breskve prav tako olupite in jih narežite na krhlje. Te bodo šle na vrh kolača.
1). Ločite rumenjake in beljake. Beljakom dodajte ščepec soli in jim postopoma med stepanjem postopoma dodajajte ½ sladkorja. Dobiti morate beljakov sneg.
2). Penasto umešajte rumenjake in preostanek sladkorja.
3). Dodajte sok ½ limone in 2 ČŽ ruma in ponovno mešajte.
4). Nato dodajte grški jogurt in navadni jogurt. Ko ju nekoliko vmešate v maso, dodajte še lonček kisle smetane. Ponovno mešajte.
5). Postopoma dodajte beljakov sneg in mešajte pri najmanjši hitrosti.
6). Masi za kolač dodajte presejano moko in pecilni prašek in mešajte na najmanjši hitrosti.
7). Na koncu vmešajte še narezane koščke treh breskev.


(Nestrpna) peka kolača:

Sama sem kolač pekla v tortnem modelu, ki sem ga namazala z maslom in posula z zdrobljenimi mandlji. Seveda lahko uporabite kateri koli drugi pekač, vendar vam predlagam, da naj bo le – ta okrogel.
1). Pečico predhodno segrejte in pecite kolač na 200 stopinjah celzija, nekje med 45 in 55 minutami. Dobiti morate zlato – rjavo površino kolača. Ob koncu peke zapičite v kolač zobotrebec in če je čist, je vaš kolač pečen.
2). Ko je kolač pečen, počakajte da se nekoliko ohladi in nato odstranite tortni obroč (če boste delali v tortnem pekaču).
3). Kolač naj se popolnoma ohladi, preden ga boste razrezali. Čeprav je še posebej dober nekoliko mlačen (vam povem iz prve roke), se bo popolnoma ohlajen lažje in boljše rezal.

Za finiš pa še opombi:

1). Kolač lahko, preden ga boste postregli (oziroma sami zapičili vilico vanj), posujete tudi z mletim sladkorjem.
2). Morda bi bilo pametno, da si naredite zalogo sestavin za pripravo kolača, saj ga bo hitro zmanjkalo.



Naj vam poletni kolač s skuto in breskvami tekne. Skutno – breskvin tek,

M.



Komentarji