Bela sirčkova torta


No, pa je končno prišel čas za objavo novega recepta. Tokrat boste prišli na svoj račun vsi sladokusci, saj se je na blogu pojavil recept, ki bo potešil želje po nečem sladkem in piškotastem. Zaradi želje, ki jo je izrazil moj brat, sem se lotila izdelave sirškove torte, ki nosi vsem bolj poznano ime: »cheesecake«. Sicer me je prosil za neko drugo sirškovo torto (naj za enkrat ostane skrivnost katero, saj skrbno pazim na recept in nestrpno čakam pravi trenutek, ko ga bom objavila), vendar sem naredila »klasično verzijo«.  Še pred receptom, bi rada z vami delila nekaj dobrih novic, ki jih prinaša ta sladka pregreha.
Prva dobra novica: ne boste potrebovali moke (za to pa so piškoti, kajne?).
Druga dobra novica: notri je bela čokolada (za vse nas, občasne čokoholike).
Tretja dobra novica: ne boste umazali mikserja (=manj dela s pomivanjem)
Vse kar potrebujete je: eno skledo, eno kozico, en model za torto. In ogromno lačnih ust.



Hitro skočite na recept, dokler lakota še ni prehuda.
_________________________________________________________________________________

Piškotna podloga:
200g maslednih piškotov (ala albert)
150g masla, stopljenega na vodni pari
2 žlici sladkorja
1 paketek vanilijevega sladkorja

Beli nadev:
500g kremnega sirčka (na primer: philadelphia)
250g skute (pasirane ali nepasirane)
150 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
5 jajc (3 rumenjaki in 2 celi jajci)
100g bele čokolade
0,5 dl sladke smetane



Zasirimo tole torto:
1). Piškote zdrobite – drobljenje prilagodite svojemu trenutnemu razpoloženju in volji. V kolikor ste potrebni sprostitve, predlagam da piškote zdrobite z rokami/valjarjem. Če pa je vaše počutje idealno in rožnato, potem jih zdrobite v multipraktiku.
2). (ubogim) piškotnim drobtinam dodajte popolnoma stopljeno maslo, sladkor in vanilijev sladkor. Vse skupaj zmešajte in obložite dno tortnega modela, ki ste ga predhodno dobro namastili z maslom.
3). Piškotno dno pecite na 180 stopinjah, 10 minut.

4). Skledo, v kateri ste delali piškotno dno, obrišite s papirnato brisačko in vanjo stresite kremni sirček, skuto, sladkor, vanilijev sladkor, 3 rumenjake in 2 celi jajci. Temeljito premešajte (ročno, lahko tudi z miksarjem, če nimate proti dodatnemu pomivanju).
5). Nalomite čokolado, dolijte sladko smetano in segrevajte na zmerni temperaturi. Mešajte, da se čokolada popolnoma stopi. Nato jo dolijete sirčkovi kremi. Vse skupaj premešajte in nalijte zmes v tortni model, čez delno zapečeno piškotno dno.

5). Pecite torto 45 – 60 minut na 180 stopinjah celzija. Torta se mora lepo zlato – rjavo obarvati. Prav tako mora odstopati od roba tortnega modela.
6). Vzemite iz pečice in pustite na sobni temperaturi 10 – 15 minut. Z nožem nato previdno obidite okrog torte, da dokončno odstopi od oboda, nato obod odstranite.

Najverjetneje se ne boste mogli premagati in jo boste takoj začeli rezati, čeprav vam garantiram, da se lepše reže ohlajena. Ampak, če je lakota huda, je treba jesti, haha.



Sirčkov tek!

Recept sem si izposodila iz kuharske knjige »Ljubezen skozi želodec 2«, ki je delo Luke Novaka in Valentine Smej Novak.

Komentarji